úterý 26. dubna 2016

HOW TO BE ECOTERRORIST

  Považuji se za ekoteroristu. Za umírněného ekoteroristu – své přátele kuřáky nutím vyhazovat nedopalky do koše, babičku přesvědčuji k recyklaci a snažím se znovu využít vše, co jde. Pořád však neumím šetřit vodou a v lecčem mám nedostatky, ale lepším se! Tady je pár tipů, jak být k planetě, ale také k sobě, více šetrní.


RECYKLACE

  Jak jsem zmínil, recyklace mě baví. Ze spousty článků jsem načetl, že do plastů se nehází obaly od kosmetiky. Do papíru se zase nehází roličky od toaletního papíru a papírové krabičky od vajíček. Není to však jen o třídění plastu, papíru a skla. Recyklaci chápu jako vdechnutí nového života věcem, které jsou zdánlivě mrtvé. Z konzerv se dá udělat skvělý doplněk do bytu ve formě květináče nebo držáku na tužky, ze starých džínů se dá ušít kde co (já si z nich dělám například náramky) a skleněné lahve se dají využít jako vázy.

BAZARY A SEKÁČE

  Že nakupovat v bazarech a sekáčích je pro socky a trapáky? Ugh, jasně že ne! Je to megahypercool, při nákupu v secondhandu podpoříte myšlenku slow fashion a dost pravděpodobně budete daný kousek ve vašem okolí vlastnit jen vy. Kombinovat věci třeba z COSu s džínami za pade je super, ne? A navíc - můžete tyto věci přešívat, stříhat, pokreslit a nebude vás to mrzet, protože byly za pakatel.
  Bazary překypují pozlacenými rámy, jeleními parohy, porcelánem a všelijakými bizarnostmi. Zkuste dát přednost starožitnému šálku za šedesát z bazaru před tím z Ikey.

BEZ PLASTU

Tohle je oříšek. V plastu je dnes téměř všechno a vyhýbat se mu je bohužel těžké. Ale! Zkuste místo plastové lahve používat skleněnou, při koupi takeaway kávy odmítněte plastové víčko (do kelímku můžete doma zasadit kaktus), místo igelitky si noste síťovku a pečivo dejte v obchodě do papírového sáčku. Platí tady staré dobré "Když se chce, tak to jde."

OMEZENÍ MHD

Co si budeme povídat, občas jsme všichni líní a raději jedeme autobusem (autem) místo chůze. Když však budete pravidelně chodit pěšky, uděláte dobře nejen pro své tělo, ale snížíte tím i vámi zanechanou uhlíkovou stopu, která se užíváním autobusů a aut zvyšuje. A co je ještě lepší než chůze? Kolo! Je to relativně rychlý způsob dopravy a funguje i jako super doplněk.



Žádné komentáře:

Okomentovat